Waarom is suiker slecht voor je?Ons dagelijks voedsel zit vol met geraffineerde koolhydraten. Hieronder vallen bijvoorbeeld witte suiker (maar ook rietsuiker), wit brood en bijvoorbeeld witte pasta. Suiker is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de hedendaagse klachten zoals diabetes, reuma, jicht e.d. Maar ook vaak de oorzaak van onbegrepen klachten, zoals: een moe gevoel, spierklachten, slapeloosheid, agressie, futloosheid, allergieën en hoofdpijn. Volgens de WHO eten wij gemiddeld ongemerkt 150 gram suiker per dag, dat zijn 35 suikerzakjes! Bijna iedereen weet dat de verkeerde suikers ongezond zijn, maar vermijden is eigenlijk helemaal niet zo makkelijk. Ze stoppen het overal in, al dan niet onder een schuilnaam. Zo lijkt agavesiroop onschuldig, maar ondertussen is het een fructose-bom. We kunnen beter de bewerkte producten links laten liggen en kiezen voor volwaardige, onbewerkte voeding. Suiker die van nature in onze voeding zit is voldoende voor het functioneren van het lichaam. Daarnaast kan suiker verslavend werken, probeer maar eens een paar dagen 100% suikervrij te eten. Je zult merken dat je de eerste tijd moe bent en je niet lekker voelt, maar daarna voel je je stukken beter! Suiker heeft men nodig net zoals eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen, maar wel in zijn meest oorspronkelijke vorm en niet in grote hoeveelheden. Als we voldoende volkoren producten en fruit eten, krijgen we genoeg (natuurlijke) suikers binnen. Welke schuilnamen voor suiker zijn er?Hieronder een lijst met schuilnamen voor suiker(vormen) die je kunt gebruiken bij het lezen van etiketten in de supermarkt:
Agavenectar, agavesiroop, ahornsiroop, basterdsuiker, bruine suiker, corn syrup, caramel (verhitte suiker), dextrose, druivensuiker, fructose, fructosestroop, fruitsuiker, geleisuiker, glucose, glucose-fructosestroop, glucosestroop, HFCS (High Fructose Corn Syrup), invertsuiker, kandij, kristalsuiker, lactose, maisstroop, maltodextrine, maltose, melasse, melassestroop, melksuiker, nectar, parelsuiker, rietsuiker, ruwe rietsuiker, saccharose, sapconcentraat, sucranaat, stroop, sucrose, suiker, vanillesuiker. Er zijn wel iets gezondere varianten van suiker verkrijgbaar, die beter worden opgenomen door het lichaam omdat alle mineralen en vitamines er nog in zitten, maar ook hier moet je niet te veel van eten. Hieronder vallen bijvoorbeeld: kokosbloesemsuiker, oerzoet en rauwe honing. Deze zijn vaak verkrijgbaar in de natuurwinkel. Let op met honing, in de goedkopere varianten wordt vaak witte suiker toegevoegd! Je kan het beste (rauwe) biologische honing kopen. Verder is het vaak zo dat producten waar suikervrije reclame voor wordt gemaakt, misschien nog wel slechter zijn voor de gezondheid dan producten waar suiker wel in zit. Hierin wordt vaak gebruik gemaakt van zoetstoffen zoals aspartaam e.d. welke steeds meer in opspraak raken omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Wilt u meer advies over gezonde voeding? Maak dan een afspraak met Natuurlijk Merel. Auteur: Lucian van Ingen
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
Contactinformatie
Adres: Helmlaan 50 2015 LG Haarlem Duinwijk Website: www.nghaarlem.nl E-mail: info@nghaarlem.nl Telefoonnummer: 06-30144092 KvK-nummer: 58057331 AGB-code: 4851450 |
Social media |