Wilt u graag gezonder eten of weten welke voeding bij u past? Hulp hebben bij afvallen of fitter worden? Dan kunt u langskomen voor voedingsadvies.
We hebben het allemaal nodig en het is even belangrijk als ademen: gezonde voeding!
De basis van goede gezondheid begint bij de juiste "gezonde" voeding. Helaas is er vandaag de dag meer vulling te verkrijgen in de supermarkten dan echt volwaardige voeding. De laatste decennia zijn we voeding zo gaan bewerken, dat er steeds minder voedende stoffen in zitten, waardoor het meeste eten in de supermarkt vulling is geworden. Er zijn tegenwoordig meer welvaartsziekten dan ooit tevoren, denk bijvoorbeeld aan: reuma, diabetes, en obesitas. Er is een grote relatie tussen deze ziektes en de manier waarop wij ons voeden.
Gelukkig is er een nieuwe tendens zichtbaar, steeds meer mensen gaan zich bezig houden met voeding en ervaren de positieve effecten van een gezond eetpatroon.
We hebben het allemaal nodig en het is even belangrijk als ademen: gezonde voeding!
De basis van goede gezondheid begint bij de juiste "gezonde" voeding. Helaas is er vandaag de dag meer vulling te verkrijgen in de supermarkten dan echt volwaardige voeding. De laatste decennia zijn we voeding zo gaan bewerken, dat er steeds minder voedende stoffen in zitten, waardoor het meeste eten in de supermarkt vulling is geworden. Er zijn tegenwoordig meer welvaartsziekten dan ooit tevoren, denk bijvoorbeeld aan: reuma, diabetes, en obesitas. Er is een grote relatie tussen deze ziektes en de manier waarop wij ons voeden.
Gelukkig is er een nieuwe tendens zichtbaar, steeds meer mensen gaan zich bezig houden met voeding en ervaren de positieve effecten van een gezond eetpatroon.
Wat is gezonde voeding?
Gezonde voeding, wat is dat tegenwoordig nou eigenlijk? Veel mensen zien vandaag de dag door de bomen het bos niet meer. Overal worden verschillende (de een nog gekker dan de ander) afslankprogramma’s en detox pakketten aangeboden, en iedereen heeft daar wel weer een mening over. Wat is nu gezonde voeding blijft de vraag?
Elk lichaam is natuurlijk anders maar een aantal basisvoorwaarden voor gezonde voeding, waarmee u een gezonde en evenwichtige levensstijl kunt creëren, zijn voor iedereen van toepassing.
Het eerste advies wat altijd geldt: eet zo natuurlijk en vers mogelijk. Het is belangrijk dat u zo min mogelijk voorbewerkte producten, kant en klaar maaltijden, pakjes en zakjes eet. Verder het liefst biologische producten, omdat hierbij geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en er wordt gestreefd naar een beter welzijn voor dier en milieu. Als tweede, vermijd allerlei kunstmatige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen, kleur- geur- en smaakstoffen (E-nummers!), en ook transvetten (zit bijvoorbeeld in margarine, frituurvet, koekjes en diepvriespizza’s). U komt vaak al een heel eind als u begint met het lezen van de etiketten in de supermarkt. Mocht u hier vragen over hebben, dan kunt u altijd bij ons terecht voor een supermarkt-safari. Als laatste en heel erg belangrijk, varieer er lekker op los. Probeer zoveel mogelijk verschillende groente, fruit, granen, eiwitten, zaden, kruiden, etc. te eten. Kijk eens naar uw eigen voedingsschema en tel het aantal verschillende producten die u in een maand eet. Lukt het om 100 verschillende producten te eten?
Elk lichaam is natuurlijk anders maar een aantal basisvoorwaarden voor gezonde voeding, waarmee u een gezonde en evenwichtige levensstijl kunt creëren, zijn voor iedereen van toepassing.
Het eerste advies wat altijd geldt: eet zo natuurlijk en vers mogelijk. Het is belangrijk dat u zo min mogelijk voorbewerkte producten, kant en klaar maaltijden, pakjes en zakjes eet. Verder het liefst biologische producten, omdat hierbij geen gebruik wordt gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en er wordt gestreefd naar een beter welzijn voor dier en milieu. Als tweede, vermijd allerlei kunstmatige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen, kleur- geur- en smaakstoffen (E-nummers!), en ook transvetten (zit bijvoorbeeld in margarine, frituurvet, koekjes en diepvriespizza’s). U komt vaak al een heel eind als u begint met het lezen van de etiketten in de supermarkt. Mocht u hier vragen over hebben, dan kunt u altijd bij ons terecht voor een supermarkt-safari. Als laatste en heel erg belangrijk, varieer er lekker op los. Probeer zoveel mogelijk verschillende groente, fruit, granen, eiwitten, zaden, kruiden, etc. te eten. Kijk eens naar uw eigen voedingsschema en tel het aantal verschillende producten die u in een maand eet. Lukt het om 100 verschillende producten te eten?
De voedingsschijf van Natuurlijk gezond Haarlem
Groente & fruit
Naast de basisprincipes is het belangrijk dat u ongeveer 500 gram verse groente en 2 stuks fruit eet. Groente zit barstensvol mineralen, vitaminen, antioxidanten en nog veel meer. Fruit geeft daarnaast ook de nodige energie voor de nieuwe dag, veel beter dan koffie! Groente en fruit kunt u bijvoorbeeld bij een lokale biologische boer halen, en zelfs de Albert Heijn heeft tegenwoordig een groot assortiment aan biologische producten. Verder moet u vooral veel liefde in het eten stoppen en zo veel mogelijk zelf bereiden (laat de voorgesneden groenten alstublieft achter in de supermarkt!).
Peulvruchten, vlees, vis zuivel en eieren
Eiwitten zijn hard nodig voor de mens, en zeker niet alleen voor sporters. Voorheen dacht men dat eiwitten vooral uit vlees gehaald moest worden, maar in veel groenten, granen, peulvruchten, noten en zaden zitten ook voldoende eiwitten. Het is juist verstandig om te matigen met vlees, zeker rood vlees. U kunt dit prima vervangen door meer vrij gevangen vis, eieren, bonen of een vegetarisch alternatief te eten.
Matig daarnaast ook met melkproducten. Niet iedereen kan deze goed verdragen. Havermelk, speltdrink of rijstdrink zijn heerlijke alternatieven en van nature nog lekker zoet ook.
Olie en vetten
Het eten van voldoende vetten is van belang voor verscheidende processen in het lichaam zoals het soepel houden van de celstructuur, het metabolisme, de hersenen en het tegengaan van ontstekingen. Het idee dat vetten ongezond zijn is allang achterhaald door de wetenschap. Verrijk uw voeding met olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, sesamolie of andere natuurlijke oliën. Let wel op dat vloeibare oliën zoals zonnebloemolie of olijfolie (enkel en meervoudig onverzadigd) niet geschikt zijn om in te bakken of braden. Gebruik hiervoor verzadigde vetten als boter, kokosolie, ghee of andere oliën die tegen verhitting van ongeveer 220 graden Celsius kunnen. U kunt oliën toevoegen aan salades of aan maaltijden nadat ze gebakken zijn, dit geeft een lekkere smaak en u zit eerder vol.
Volle granen en zetmeel houdende producten
De koolhydraten die deze producten leveren zijn belangrijke bouwstenen voor het lichaam. U heeft ze nodig om energie van te maken. Het probleem is alleen dat wij hier in verhouding te veel, te vaak en te eenzijdig van eten. Te veel koolhydraten worden namelijk omgezet in vet en daarnaast stijgt de suikerspiegel. Zeker wanneer er veel enkelvoudige suikers worden gegeten zorgt dit voor glucose schommelingen in het bloed. Daarnaast eten de meeste mensen in verhouding te veel tarwe. In tarwe zitten onder andere veel gluten waar sommige mensen minder goed tegen kunnen of zelfs intolerant voor kunnen zijn. Probeer deze eens te vervangen voor glute-vrije producten zoals boekweitmeel, amarant, gierst, rijst of quinoa.
Laat uw bord eruit zien als is in het diagram, een klein beetje granen en veel groenten.
Water, kruidenthee en groentesap
Voldoende vocht is van levensbelang voor het lichaam. Drink minimaal 1,5 liter water. Als u water nog niet zo lekker vindt (dit komt meestal vanzelf) kunt u er citroen, munt, sinaasappel of iets anders in doen wat u lekker vindt of natuurlijk kruidenthee drinken.
Ongebrande noten, zaden en kiemen
Vul uw dagelijkse eetpatroon aan met noten, zaden en kiemen. Hier zitten veel gezonde en opbouwende stoffen in zoals eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, sporen elementen en antioxidanten. Neem hiervan echter niet teveel want ook bij gezonde producten geld dat overdaad schaad. Eén of twee handjes met noten per dag is voldoende. Van kiemen kunt u iets meer eten als u dat lekker vindt.
Kruiden en specerijen
Varieer en experimenteer in de keuken met een verscheidenheid aan kruiden en specerijen. Deze zitten vaak bomvol met gezonde voedingsstoffen. Het belangrijkste is dat u varieert in de keuken met alle producten. Ook hier geldt weer dat u dit in kleine hoeveelheden moet gebruiken.
Tot slot
Misschien nog wel belangrijker dan wat u eet, is hoe u eet! Neem de tijd voor elke maaltijd, en geniet van elke hap. Laat de tv liever een half uurtje wachten, en lees ook het liefste geen krant bij het ontbijt zodat u de volle aandacht aan het eten kunt geven.
Alleen al door u zo veel mogelijk aan bovenstaande voorschriften te houden zult u merken dat u zich al snel een stuk beter en vitaler voelt. Ook veel klachten kunnen alleen al door gezonder te eten verdwijnen.
Het aanleren van een nieuwe eetstijl is voor sommige mensen (zeker in het begin) lastig en moeilijk vol te houden. Na een paar weken zult u al een flink verschil merken, maar de eerste paar weken vergen doorzettingsvermogen. Geef uzelf de tijd om aan het nieuwe eetpatroon te wennen, en wees niet teleurgesteld als het een dag niet lukt!
Naast de basisprincipes is het belangrijk dat u ongeveer 500 gram verse groente en 2 stuks fruit eet. Groente zit barstensvol mineralen, vitaminen, antioxidanten en nog veel meer. Fruit geeft daarnaast ook de nodige energie voor de nieuwe dag, veel beter dan koffie! Groente en fruit kunt u bijvoorbeeld bij een lokale biologische boer halen, en zelfs de Albert Heijn heeft tegenwoordig een groot assortiment aan biologische producten. Verder moet u vooral veel liefde in het eten stoppen en zo veel mogelijk zelf bereiden (laat de voorgesneden groenten alstublieft achter in de supermarkt!).
Peulvruchten, vlees, vis zuivel en eieren
Eiwitten zijn hard nodig voor de mens, en zeker niet alleen voor sporters. Voorheen dacht men dat eiwitten vooral uit vlees gehaald moest worden, maar in veel groenten, granen, peulvruchten, noten en zaden zitten ook voldoende eiwitten. Het is juist verstandig om te matigen met vlees, zeker rood vlees. U kunt dit prima vervangen door meer vrij gevangen vis, eieren, bonen of een vegetarisch alternatief te eten.
Matig daarnaast ook met melkproducten. Niet iedereen kan deze goed verdragen. Havermelk, speltdrink of rijstdrink zijn heerlijke alternatieven en van nature nog lekker zoet ook.
Olie en vetten
Het eten van voldoende vetten is van belang voor verscheidende processen in het lichaam zoals het soepel houden van de celstructuur, het metabolisme, de hersenen en het tegengaan van ontstekingen. Het idee dat vetten ongezond zijn is allang achterhaald door de wetenschap. Verrijk uw voeding met olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, sesamolie of andere natuurlijke oliën. Let wel op dat vloeibare oliën zoals zonnebloemolie of olijfolie (enkel en meervoudig onverzadigd) niet geschikt zijn om in te bakken of braden. Gebruik hiervoor verzadigde vetten als boter, kokosolie, ghee of andere oliën die tegen verhitting van ongeveer 220 graden Celsius kunnen. U kunt oliën toevoegen aan salades of aan maaltijden nadat ze gebakken zijn, dit geeft een lekkere smaak en u zit eerder vol.
Volle granen en zetmeel houdende producten
De koolhydraten die deze producten leveren zijn belangrijke bouwstenen voor het lichaam. U heeft ze nodig om energie van te maken. Het probleem is alleen dat wij hier in verhouding te veel, te vaak en te eenzijdig van eten. Te veel koolhydraten worden namelijk omgezet in vet en daarnaast stijgt de suikerspiegel. Zeker wanneer er veel enkelvoudige suikers worden gegeten zorgt dit voor glucose schommelingen in het bloed. Daarnaast eten de meeste mensen in verhouding te veel tarwe. In tarwe zitten onder andere veel gluten waar sommige mensen minder goed tegen kunnen of zelfs intolerant voor kunnen zijn. Probeer deze eens te vervangen voor glute-vrije producten zoals boekweitmeel, amarant, gierst, rijst of quinoa.
Laat uw bord eruit zien als is in het diagram, een klein beetje granen en veel groenten.
Water, kruidenthee en groentesap
Voldoende vocht is van levensbelang voor het lichaam. Drink minimaal 1,5 liter water. Als u water nog niet zo lekker vindt (dit komt meestal vanzelf) kunt u er citroen, munt, sinaasappel of iets anders in doen wat u lekker vindt of natuurlijk kruidenthee drinken.
Ongebrande noten, zaden en kiemen
Vul uw dagelijkse eetpatroon aan met noten, zaden en kiemen. Hier zitten veel gezonde en opbouwende stoffen in zoals eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, sporen elementen en antioxidanten. Neem hiervan echter niet teveel want ook bij gezonde producten geld dat overdaad schaad. Eén of twee handjes met noten per dag is voldoende. Van kiemen kunt u iets meer eten als u dat lekker vindt.
Kruiden en specerijen
Varieer en experimenteer in de keuken met een verscheidenheid aan kruiden en specerijen. Deze zitten vaak bomvol met gezonde voedingsstoffen. Het belangrijkste is dat u varieert in de keuken met alle producten. Ook hier geldt weer dat u dit in kleine hoeveelheden moet gebruiken.
Tot slot
Misschien nog wel belangrijker dan wat u eet, is hoe u eet! Neem de tijd voor elke maaltijd, en geniet van elke hap. Laat de tv liever een half uurtje wachten, en lees ook het liefste geen krant bij het ontbijt zodat u de volle aandacht aan het eten kunt geven.
Alleen al door u zo veel mogelijk aan bovenstaande voorschriften te houden zult u merken dat u zich al snel een stuk beter en vitaler voelt. Ook veel klachten kunnen alleen al door gezonder te eten verdwijnen.
Het aanleren van een nieuwe eetstijl is voor sommige mensen (zeker in het begin) lastig en moeilijk vol te houden. Na een paar weken zult u al een flink verschil merken, maar de eerste paar weken vergen doorzettingsvermogen. Geef uzelf de tijd om aan het nieuwe eetpatroon te wennen, en wees niet teleurgesteld als het een dag niet lukt!
Waar kan voedingsadvies u in ondersteunen?
- Afvallen
- Gezond eten
- Op gewicht komen en blijven
- Fit worden
- Diabetes type 2 omkeren
- en nog veel meer!
Wilt u weten wat gezonde voeding voor uw lichaam kan doen? Maak dan een afspraak bij ons op de praktijk of met één van onze therapeuten.